Pierwsze działanie w ramach projektu „Tradycja. Odległa, a bliska…” za nami!
10 lipca uczestniczyliśmy w warsztatach tradycji lokalnej w edukacyjnej zagrodzie – Ekologicznym Gospodarstwie Agroturystycznym „EKOSTOKROTKA” w Kapkazach. Było co najmniej ciekawie. Zajęcia rozpoczęliśmy od zrobienia drożdżowych bułeczek – w dowolnym wybranym kształcie, które po uformowaniu trafiły do pieca chlebowego. Później sami zrobiliśmy masło. Przyszedł czas na eko poczęstunek – kanapki z ekologicznym serem, dżemem, jajeczkiem i pyszny domowy kompot. Spacer do źródełka z czystą wodą i przejażdżka wozem drabiniastym okazały się niesamowitą frajdą. Po powrocie do gospodarstwa uczestniczyliśmy w warsztatach tkackich, po których poprzebierani w dawne stroje ludowe zrobiliśmy sesję zdjęciową. Na pożegnanie od gospodarzy otrzymaliśmy upominki – nasze bułeczki, które bardzo dobrze się upiekły, a smakowały jeszcze lepiej….
To oczywiście nie koniec wrażeń! Gospodarze realizowanego projektu zadbali, aby zorganizować nam cały dzień. Pełni zapału wyruszyliśmy na podbój Gór Świętokrzyskich, gdzie za cel naszej wędrówki obraliśmy zdobycie najwyższego szczytu „Łysicę”. Na początku trasa taka sobie… U stóp szczytu napiliśmy się wody ze źródełka Świętego Franciszka. Dalej nie było łatwo. Ogromne głazy utrudniały wspinaczkę. Ale daliśmy radę! Widok na górze niesamowity – było warto. Możemy poszczycić się wśród najbliższych swoim osiągnięciem.
Przypomnijmy… Niniejszy wyjazd odbył się w ramach realizacji zadania „Tradycja. Odległa, a bliska…” w ramach projektu „Świętokrzyska Akademia Edukacji Kulturowej” dofinansowanej ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Bardzo Młoda Kultura 2016-2018.
Autor: Ilona M.