18 września odbyły się w naszej szkole kolejne zajęcia kulinarne w ramach projektu „Tradycja. Odległa, a bliska…”. Mimo, że rok szkolny już się rozpoczął i mamy coraz więcej obowiązków, to frekwencja dopisała. Nie zawiodły również panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Młodzawy Dziś i Jutro”, które stawiły się na warsztaty „w pełnym rynsztunku”.
Dzisiejsze dania to prawdziwa poezja. Zaczęliśmy od przygotowania zgrabnych klusek śląskich, które zostały podane w wyśmienitym sosie. Danie zniknęło z talerzy w okamgnieniu 🙂
Nadszedł czas na smażenie tradycyjnych kotletów w chrupiącej panierce, a do tego opiekane ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty od początku do końca przygotowana przez młodych kucharzy. Danie dobrze znane rodzicom i dziadkom, ale nadal nie bez powodu uważane za przysmak polskiej kuchni. Ponieważ byliśmy świetnie zorganizowani to i przyrządzenie takiej potrawy wiele czasu nie zajęło. Wszędzie tam, gdzie było gorąco i niebezpiecznie czuwały nasze wspaniałe panie, które nie pozwoliły, by komukolwiek stała się krzywda.
Na koniec deser – smakowite babeczki z kremem, samodzielnie udekorowane przez uczestników spotkania. Składników do ozdabiania było tak dużo, że nie wiedzieliśmy od czego zacząć.
Było jak zwykle cudownie. Serwowane dania były pyszne, ale i tak część zabraliśmy do domu, by podzielić się z najbliższymi. Wierzymy, że smakowały im tak bardzo, jak nam. Skoro gotowanie idzie wszystkim tak dobrze, to tak sobie po cichu marzymy, że może kiedyś, w przyszłości, spośród uczestników projektu wyrośnie jakiś znany masterszef 😉
Autor: Monika C.
Gallery with ID 231 doesn't exist.