24 maja odbył się drugi etap Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Potrawy z naszego regionu”, którego organizatorem i gospodarzem był Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu. Patronat nad turniejem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Kurator Oświaty. Potencjalnymi odbiorcami konkursu byli uczniowie klas VIII szkół podstawowych i III klas gimnazjum, którzy w zespołach dwuosobowych mieli za zadanie przygotować danie główne złożone z mięsa drobiowego i kaszy jęczmiennej oraz deser z wykorzystaniem sera twarogowego.
Marta Śpiewak jako kucharz główny i Izabela Pawlik – pomocnik kucharza podjęły się kulinarnego wyzwania i dla jury przygotowały grillowaną pierś z kurczaka zapiekaną z serem i ananasem z akcentem żurawiny, podaną z kaszą i bukietem warzyw. Jako deser przyrządziły mus twarogowo-śmietanowy osłodzony miodem ze świeżymi owocami i listkiem mięty. Jak się okazało był to przepis nie tylko na smaczne dania, ale i na sukces! Nasze uczennice otrzymały maksymalna liczbę punktów i zajęły I miejsce w tym turnieju. Oprócz gratulacji i dyplomów organizatorzy ufundowali bardzo atrakcyjne nagrody w postaci frytkownic i markowych toreb sportowych dla każdego uczestnika.
Idea konkursu zakładała m.in. propagowanie zdrowej żywności zwłaszcza z rodzimych produktów, integracje społeczności szkolnej oraz zachęcanie uczniów do zdobywania wiedzy i umiejętności przydatnych w życiu codziennym, co jako szkoła szanujemy i popieramy.
Marcie i Izie serdecznie gratulujemy wygranej,
ale bez nieocenionej pomocy p. Marzanny Wojtasik – szkolnej kucharki
ciężko byłoby zostać mistrzami kuchni!!!
Autor: Paulina S.
Gallery with ID 439 doesn't exist.