8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Podobnie jak w założeniach „Programu dla szkół”, jego celem jest zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. W tym dniu w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety.
W naszej szkole pod kierunkiem wychowawców i w reżimie sanitarnym uczniowie klas I-VIII wykonywali kolorowe kanapki i sałatki stosując zasady zbilansowanej i urozmaiconej diety. Wszyscy z ogromnym zaangażowaniem pracowali nad przygotowaniem posiłku, po czym nastąpiła degustacja i wzajemna wymiana doświadczeń. Oprócz tego omawialiśmy również piramidę żywieniową i graliśmy w gry edukacyjne związane z tematem.
Dzień był naprawdę udany. Utrwaliliśmy w praktyce wiedzę na temat zdrowego odżywiania świetnie się przy tym bawiąc w gronie rówieśników. Mamy też nadzieję, zdrowe odżywianie stanie się naszym nawykiem 😉
Autor: Monika C.