EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Podobnie jak w założeniach „Programu dla szkół”, jego celem jest zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. W tym dniu w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety.

W naszej szkole pod kierunkiem wychowawców i w reżimie sanitarnym uczniowie klas I-VIII wykonywali kolorowe kanapki i sałatki stosując zasady zbilansowanej i urozmaiconej diety. Wszyscy z ogromnym zaangażowaniem pracowali nad przygotowaniem posiłku,  po czym nastąpiła degustacja i wzajemna wymiana doświadczeń.  Oprócz tego omawialiśmy również piramidę żywieniową i graliśmy w gry edukacyjne związane z tematem.

Dzień był naprawdę udany. Utrwaliliśmy w praktyce wiedzę na temat zdrowego odżywiania  świetnie się przy tym bawiąc w gronie rówieśników. Mamy też nadzieję, zdrowe odżywianie stanie się naszym nawykiem 😉

Autor: Monika C.

zdjęcia…

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.