8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Uczniowie klas I – III z okazji „Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania” postanowili przygotować zdrowe, kolorowe i przepyszne kanapki na drugie śniadanie. Na kanapkach pojawiły się rzodkiewki, pomidory, ogórki, papryka, szczypiorek, rucola, sałata, gotowane jajka, ser żółty oraz wędlina. Dzieci wykazały się dużą dozą pomysłowości i kreatywności w komponowaniu swojego zdrowego jedzenia. Następnie zasiedli do wspólnego posiłku. Po zakończonej uczcie wysłuchali pogadanki na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Utrwalili zasady prawidłowego komponowania posiłków oraz, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy podczas gry planszowej „Piramida zdrowia”.
Autor: Renata B.
Gallery with ID 1273 doesn't exist.