EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

Uczniowie klas I – III z okazji „Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania” postanowili przygotować zdrowe, kolorowe i przepyszne kanapki na drugie śniadanie. Na kanapkach pojawiły się rzodkiewki, pomidory, ogórki, papryka, szczypiorek, rucola, sałata, gotowane jajka, ser żółty oraz wędlina. Dzieci wykazały się dużą dozą pomysłowości i kreatywności w komponowaniu swojego zdrowego jedzenia. Następnie zasiedli do wspólnego posiłku. Po zakończonej uczcie wysłuchali pogadanki na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Utrwalili zasady prawidłowego komponowania posiłków oraz, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy podczas gry planszowej „Piramida zdrowia”.

Autor: Renata B.

Gallery with ID 1273 doesn't exist.

zdjęcia…

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.