EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

Uczniowie klas I – III z okazji „Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania” postanowili zrobić kolorowe, zdrowe i przepyszne kanapki na śniadanie. Przygotowali wspaniałe kanapki, na których pojawiły się rzodkiewki, pomidorki, ogórki, papryka, szczypiorek, sałata, gotowane jajka, ser żółty oraz wędlinka. Dzieci wykazały się dużą dozą pomysłowości i kreatywności w komponowaniu swojego zdrowego jedzenia. Następnie pięknie nakryły stół przy którym zasiedli do wspólnego posiłku. Po zakończonej uczcie wysłuchali pogadanki na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Już wiedzą, że najważniejszym  posiłkiem dnia jest śniadanie, które dostarcza energii do nauki, koncentracji na zajęciach oraz dostarcza siły do zabawy. Następnie zagrali w grę planszową „Piramida zdrowia” w trakcie której utrwalili sobie zasady prawidłowego komponowania posiłków oraz to, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.

Autorzy: Renata B., Agnieszka K.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.